EVS

Door middel van computergestuurde, hydraulische cilinders, die de plaats van de onderste reactiestangen hebben ingenomen ‘volgt’ de starre achterste as tegensturend de wieluitslag van de voorassen.

Het stuurtalent van het EVS berust op de snelheidsafhankelijke besturing van de starre achteras:

  • Tot circa 20 km/uur ‘volgt’ de starre achterste as de besturing van de vooras of voorassen, zowel voor- als achteruit rijdend.
  • Vanaf 20 km/h tot 45 km/h wordt het stuureffect geleidelijk afgebouwd om bij hogere snelheid (boven de 45 km/h) volautomatisch en meervoudig elektronisch-hydraulisch geblokkeerd te worden.

Ofwel, EVS-voertuigen krijgen bij hoge snelheid automatisch, zonder ingreep van de chauffeur, een verkeersveilig weggedrag, overeenkomend met de stuurstabiliteit en de rijeigenschappen van een standaard star tandemstel. Dat het starre tandem wide-spread is, levert trouwens op zich ook al een zeer stabiel weggedrag op bij hoge snelheid.

EVS-cilinders zijn robuust uitgevoerd en berekend op ‘zwaar’ stuurwerk onder alle omstandigheden. Met een minimum aan bewegende delen (geen stangenstelsels, geen fusees en fuseepennen) is de EVS-gestuurde starre as opgewassen tegen de gangbare zware belading in het bouw-, container- en verwant transport. In geval van bevoorrading van een asfaltmachine kan de besturing tijdelijk handmatig worden uitgezet.