Superstabilisatie

Bij voertuigen met een hoog zwaartepunt en/of bewegende lading (zoals een betonmixer) is de stabiliteit op hogere snelheid een kritisch onderwerp. GINAF Trucks heeft hiervoor een oplossing in de vorm van superstabilisatie (ook wel “automatische rolstabilisator” genoemd). Dit kan als optie gemonteerd worden op elke truck voorzien van het Hydro Pneumatisch Veersysteem (HPVS).

Het systeem herkent dynamische situaties waarbij extra dwarsstabiliteit is gewenst en levert dan een actieve bijdrage aan het tegengaan van de zogenaamde voertuigrol. Met andere woorden: bij snel genomen bochten wordt het overhellen van het voertuig tegengegaan.

Superstabilisatie zorgt door het afkoppelen van het HPVS dat de “rol” van het rijdende voertuig ten gevolge van de vering wordt uitgeschakeld. Het chassis wordt hierdoor als het ware één met het asstel. Dit resulteert in het minder overhellen in bochten, wat de veiligheid ten goede komt.

Een bijkomend voordeel van superstabilisatie is dat de bandenslijtage vermindert (door het minder “afhoeken” van de band).